Dirk Lahuis

TFP of betaald

Veel werk doe ik op basis van TFP. Als er kosten gemaakt moeten worden voor locatie, visagie of verplaatsing dan doen we dit in onderling overleg. Wil je specifieke foto’s die geen uitbreiding vormen op mijn Portfolio dan vraag ik een vergoeding in de onkosten. Het mag logisch zijn dat de apparatuur, software en de studio het nodige kost. Bij commerciële opdrachten geldt uiteraard een financiële vergoeding in overeenstemming met de investering in tijd en middelen..
Alvorens we starten hebben we overleg over welk type shoot we gaan doen, welke sfeer en beeld we neer willen zetten en uiteraard wanneer. Vooraf maak ik een Moodboard zodat we beide een goed beeld hebben bij wat we kunnen en mogen verwachten. Als tijdens de shoot een ander beeld ontstaat dan is dat uiteraard bespreekbaar maar op deze manier hebben we in ieders geval aan beide kanten het vertrekpunt helder. Ook gebeurt het dat het model met haar of zijn ideeën komt. Dit geeft soms verfrissende ideeën en daarom altijd welkom.
Afhankelijk van het product kiezen we voor het inzetten van een visagiste. Inmiddels heb ik een ervaren team visagistes waar we een beroep op kunnen doen. Een goede visagie beloont zich altijd en levert een belangrijke bijdrage aan het uiteindelijke resultaat.

Wat is TFP?

TFP staat voor “Time For Prints”. Deze vorm wordt doorgaans gekozen wanneer model en fotograaf beiden tijd investeren voor het maken van foto’s specifiek voor de (eigen) portfolio. Wanneer wij jou gevraagd hebben, zal dat meestal op basis van TFP zijn. De vergoeding bestaat uit een aantal afdrukken. Minimaal 5 waaronder ook een aantal op A4 formaat; het kunnen er ook meer zijn. In plaats van, of naast afdrukken kunnen we er samen ook voor kiezen foto’s op CD of digitaal te verstrekken. Op basis daarvan kan je exemplaren af laten drukken. In de schriftelijke overeenkomst staat ook dat je deze foto’s mag gebruiken voor je eigen portfolio (eventueel ook op een website) en overig privé gebruik. De foto’s krijg je ca. 2 weken na de shoot, die tijd heb ik nodig om eventuele bewerkingen uit te voeren.

Iemand meenemen?
Kom je voor de eerste keer en wil je iemand mee brengen naar de studio of de locatie die we hebben gekozen? Geen enkel probleem. Spreek wel met die persoon af dat het om jou gaat en niet om hem of haar. Een fotosessie vraagt een grote mate van concentratie voor jou en de fotograaf. Een slechte concentratie vertaalt zich in een matig eindresultaat.

Wat gaan we met de foto’s doen. Afhankelijk van de opdracht of type shoot hebben we afgesproken hoe en wie de foto’s mag gaan gebruiken. Uiteraard geldt ook nog het auteurs en portretrecht.
De Fotografenfederatie heeft een prachtig kaartje ontwikkeld met daarop de tien geboden. Een handig en helder document om misverstanden te voorkomen.
tien_geboden_kaartje_130x105_01.pdf
Meer informatie over auteursrecht en portretrecht voor de amateurfotograaf vindt je hier: Info-bulletin-auteursrecht-vs-11-01-2012.pdf

Klik HIER voor Prijslijst Fotoshoots.